СТАТИИ

КАКВА МАЗИЛКА ДА ИЗБЕРЕМ ЗА ИЗРАВНЯВАНЕ НА СТЕНИ


Мазилка се използва практически във всеки ремонт, и даже неопитният знае за тази смес. Тя се използва  основно за изравняване на стени, но става популярна и като декора. В тази статия ще разгледаме, коя мазилка ще е по-подходяща за стени и какъв разтвор да изберем за стени в банята.


Съществуват следните видове на мазилка:


  •  циментова
  •  гипсова


Нека по- подробно да разгледаме всеки вид и да се постараем да изясним преимуществата и недостатъците.


Циментова мазилка


В състава на този материал освен цимент и пясък често добавят и вар. Благодарение на този компонент разтворът има определени свойства, които ще разгледаме. Освен основните материали се добавят и специални добавки. За да се приготви правилно е нужно:

 -  да се изсипе сместа във водата

 -  разтворът да се разбърка добре, препоръчваме да използвате за това строителен миксер или дрелка със специална бъркалка

 -  сместа да престои около пет минути, за да могат всички добавки да започнат да действат

 -  повторно да се разбърка приготвената смес


Съвет! В никакъв случай не добавяйте повторно вода, това ще доведе до влошаване нивото на адгезия и ще развали разтвора.


Циментовите разтвори за изравняване на стени се делят на две категории – циментно-пясъчни и циментно-варови мазилки. Нека разгледаме преимуществата на всеки от тях


Циментно-пясъчна мазилка


Този вид на мазилка се продава както в готов, така и в сух вид. Такива разтвори се смятат за универсални и са подходящи за обработка на помещения с висока влажност, например, баня. От големината на пясъка зависят нюансите на използване на облицовката. Едрият пясък ще е  подходящ за груба работа, а ситният може да се използва за фина облицовка, в резултат на което стената ще бъде равна и гладка.


Циментно-варово мазилка


Варта се добавя с цел да се увеличи пластичността на мазилка. Ако искате да получите качествено обработена стена и при това да спестите, това е вашият избор. Продават се както готови, така и сухи варианти.

Към преимуществата на това покритие за стени може да отнесем:

 -  добра защита от образуване на мухъл и гъбички, което и осигурява варта

пластичност, покритието няма да падне и да се напука

 -  високо  ниво на адгезия, може да се нанася на бетонни, тухлени и дървени стени;

 -  стената, обработена с  този състав, не се страхува от влага.

Към недостатъците на такава покупка се отнасят:

 -  доста ниска здравина на свиване

 -  цената, по сравнение с цементно-пясъчния вариант, е малко по-висока


При избора на циментовата мазилка припоръчваме да изберете готови смеси. Също така задължително четете състава и обръщайте внимание на срока на годност.


Сега да разгледаме гипсовите мазилки, за да определим, кой вариант за изравняване на стени е по-добър.


Преимущества и недостатъци на гипсова мазилка


Отлична алтернатива на циментовата ще бъде гипсовата мазилка. Тя е подходяща за заглаждане на стени в помещения с нисък показател на влажност. За външна обработка тази мазилка не се използва.

Към недостатъците може да се отнесат доста високата цена, особено по сравнение с циментовите. Също така гипсът се бои от вода, затова не е препоръчително веднага да се  забърква голям обем мазилка, тя може просто да засъхне.

Към преимуществата може да се отнесат високата пластичност и лекота на нанасяне. Практически веднага след нанасяне на мазилката можете да заглаждате стените, което позволява значително да се ускори работата.Тя има отлични показатели на шумоизолация, а също така доста добре се справя с задържането на топлината в помещението. Слоят съхне достатъчно бързо, поради което няма да се наложи дълго да се чака резултатът.


Съвет! При избора на гипсова мазилка помнете, че трябва да се нанося бързо, за да не засъхне. Сухият материал е  непригоден и обикновено се изхвърля.


За основно преимущество се смята възможността да се нанася слой с голяма дебелина. Затова е по-добре да се избере именно за последното изглаждане на стените. Като за пълно изглаждане обикновено е достатъчен един слой, и в крайна сметка ще получите гладка и равна стена.


Производители на мазилка


Има доста марки, които произвеждат своя продукция за изравняване на стени. Ето имената само на някои от тях: Кнауф, Вебер, Баумит, Церезит и други.

Всеки производител произвежда както циментови, така и гипсови разтвори. Освен това имат и други продукти за обработка на стени, например грунтове.


Коя мазилка е по-подходяща за баня


За  помещения с висок показател на влажност и пара, каквато е банята, разбира се е по-добре а се избере циментова мазилка. Гипсовата се страхува от влага и не е подходяща за обработка на стените  в банята. При контакт с водата гипсът ще се напука и просто ще падне. Избирайки сред циментовите разтвори, по-добре е разбира се да се спрете на този с добавка на вар. Така ще осигурите твърдост на стените в банята и дълготрайност на покритието. Съществуват специални смеси, приготвени специално за използване в бани, такъв вариант също би бил отличен избор.


Извод


Както виждате, няма да може еднозначно  да се определи, коя мазилка е по-подходяща за изравняване на стените. Гипсовите смеси имат добри показатели, но, за съжаление, се боят от влага, затова не стават за бани или кухни.


..