СТАТИИ

КАКВО СЕ ПРАВИ СЛЕД МАЗИЛКА НА СТЕНИТЕ

Мазилката е един от най- популярните начини за облицовка на стени. Тя позволява не само да изравните  и укрепите стената, но и в някои случаи може да се използват като декоративна мазилка. Също така материалът доста добре се  справя с топлоизолацията на помещения. Но много млади майстори не знаят какво да правят след обработка на стената с мазилка. В тази статия ще ви  разкажем, как да проверите до колко са равни стените, как да загладите стената и ще разгледаме варианти на обработка.

Какво се прави след мазилката


Мазилка в никакъв случай не е краят на работа.Съществуват ред необходими процедури. Към тях се отнасят:

 -  заглаждане на повърхността с помощта на шкурка

 -  допълнително изравняване

 -  шпакловка

 -  боядисване на стената


Въпреки че мазилката сама по себе си доста добре се справя с изравняването на стените, често се налага да се извършва допълнителна обработка. За това ще поговорим по-нататък.

Някои от професионалисти препоръчват да продължите работа чак след  месец. Това време ще позволи на разтвора да се втвърди и да се закрепи добре на стените. Некои използват специални изсушители за въздух, за да ускорят  процеса. Но в повечето случаи продължават работа след няколко дни. Лятото се смята за най-доброто време за мазилка на стени. За изсушаване ще можете просто да отворите прозорците и вратите.


Съвет! Старайте се да избягвате резки промени на температурата, тъй като това може да доведе до напукване на повърхността. Не давайте на прясната мазилка да замръзне. Както виждате, изсушаването не е толкова лесна задача, както изглежда. Много е важно да се следят температурният режим и атмосферните условия.


Отстраняване на майките


Доста често преди нанасянето на мазилка се поставят майки. Те позволяват работата да се извърши равно по цялата плоскост. Но след като обработката бъде завършена, те трябва безболезнено да се махнат. Тъй като те са направени от метал, а значи, че са подложени на корозия. Корозията може да доведе до образуване на пукнатини или падане на покритието от стената. Препоръчваме майките да се махнат веднага след обработката преди изсъхване на разтвора. Това  значително ще улесни задачата. С останалите дупки ще се справите лесно с помощта на шпакловка. Понякога се използват поцинковани майки, но те също подлежат на корозия. Препоръчваме да се извличат колкото се може по-внимателно, за да се намалят повредите на стената. След като майките се премахнат, може да се продължи обработката на повърхността.


Шкурене и изравняване на стените


Процесът на заглаждане веднага следва извличането на майките. За това е неибходимо да се шкури с помощта на шкурка. Или пък може да използвате специална метална мрежа за заглаждане. За да се проверите гладкостта на стената след мазилката, може просто да я огледате вертикално. Но препоръчваме да ползвате специален инструмент – мастар. С негова помощ ще можете да направите по-точни измервания. След  като всичките дефекти на стената бъдат отстранени, трябва да преминете към грундирането. Грундирането ще увеличи показателя на адгезия, което ще позволи на боята или тапетите да се закрепят по-добре. Това защити стените от мухъл или гъбички. Времето на изсъхване на грунта пряко  зависит от температурата в помещението. Обикновено може да продължите работа след  няколко часа, но понякога е желателно да изчакате един ден.


Шпакловка на стените


Обработката на повърхности с шпакловка е доста важен и труден процес. Преди да преминете към следващия етап е нужно са изберете типа на материал. Нека по-подробно да разгледаме всеки от тях.


Циментова шпакловка


Този вид доста често се използва за обработка на стената след мазилка. Към  преимуществата му може да се отнесат:

 -  добра защита от резки температурни промени

 -  влагоустойчивост

Но, за съжаление, има и ред недостатъци:

 -  заради улягането на разтвора покритието  може да се напука

 -  доста дълъг период  на съхнене

 -  нисък показател на ниво на адгезия

Този вид основно се използва за обработка на стени на помещения с висока влажност. В това тя няма равни. Циментовата шпакловка често се използва за фасади на сгради.


Гипсова шпакловка


Този вид се използва доста често. Към преимуществата може да отнесем:

 -  отсътствие на улягане след измазване на стените

 -  вероятността на напуквания е сведена до минимум

 -  пластичност на разтвора

 -  лекота на нанесянето, с която ще се справи даже неопитен майстор

 -  висок показател на ниво на адгезия

Тя има и редица минуси:

 -  разтворът не е влагоустойчив, затова не е подходящ за помещения с висока  влажност

 -  гипс бързо засъхва, затова се старайте да не разбърквате много наведнъж. Иначе просто няма да успеете да я нанесете за качествена обработка трябва да се нанесат минимум два слоя.

При избора на този материал имайте предвид, тя няма да е подходяща за външни довършителни работи, тъй като ако завали дъжд или сняг шпакловката просто ще падне.


Полимерна шпакловка


В последно време този вид разтвора набира популярност.Този избор лесно се обяснява с ред преимущества. Нека ги разгледаме по-подробно:

 -  сместа позволява да се извършват довършителни работи в помещения с висока влажност

 -  обикновено е достатъчен един слой шпатловка за качествена обработка

 -  высок показател на адгезия на шпакловката

 -  сместа доста бързо съхне, защитена е от резки температурни изменения и не поглъща миризми

Също така полимерната шпакловка има дълъг срок на експлоатация. Този материал не се напуква. Обаче има относително висока цена и се нанася трудно. С тази шпакловка самостоятелно неопитен мастор няма да се справи.

Такъв вид може да се използва за вътрешни и външни стени. Високата цена може да се обясни с доборото качество на шпатловката.


Нанасяне на шпакловката 


След избора и покупката на сместа може да се премине към нанасянето. Първо нанесете на стената първия слой. За това използвайте дебела маламашка. По-удачно е  да започнете от ъгловите стени, можете да се движите в която и да е посока. След като тя изсъхне, е необходимо още веднъж  да проверите дали стените са гладки. Също ще е нужно още веднъж да шкурите. По-удачно е да ползвате шкурка с дребна фракция. После се нанася финалния слой шпакловка. След  като изсъхне ще може да преминете към боядисване или лепене на тапети.


Боядисване на стените


За обработка на стените с боя ще е подходящ практически всеки вид. Може да  ползвате  акрилни, латекс, водоемулсионни или маслени бои.

Начинът на нанасяне също е достатъчно прост. Тъй като заглаждането  вече е извършено, не е нужно да се беспокоим за това. Необходимо е да отстраним всички замърсявания  и прах от стените. Ако не е извършено  грундиране, препоръчваме все пак  да грундирате. Това ще помогне на боята по-добре да се закрепи към повърхността. След това е необходимо да подготвите боята според  инструкциите на упаковката. И след завършване на всички процедури можете да преминете  към боядисването. За това по-добре е да се използва валяк.

Както виждате, след мазилка работата съвсем не е приключила. Необходимо е да извършите куп процедури, макар и всички те да са достатъчно лесни.