СТАТИИ

ЗАЩО МАЗИЛКАТА СЕ НАПУКВА ПРИ ИЗСЪХВАНЕ

Мазилката позволява да се направи качествен ремонт практически на всяко едно помещение. Материалът не е  евтин и с  нанасянето му е не всеки способен да се справи. За това необходимо използването на специално оборудване. В процеса на работа на циментова мазилката може да се появят пукнатини, което ще доведе до сериозни усложнения. В тази статия ще разгледаме причините, поради които се напуква мазилката при изсъхване и как да се борим с този проблем.

 


Причини за образуване на  пукнатини


Преди употреба е нужно внимателно да се прочетат инструкциите, там може да са дадени препоръки за приготвяне и нанасяне на сместа. Много хора ги пренебрегват, полагайки се на личния опит и досетливост, вследствие на което допускат грешки, които водят до напукване на мазилката на стената. Често мазилката се напуква заради всякаква допусната грешка. Нека по- подробно да изследваме всичките причини за напукване и разгледаме, как да поправим ситуацията в един или друг случай.


Грундиращ слой


Мазилката трябва задължително да се нанася  на слоеве, това ще помогне да се избегнат възможни усложнения. Наслояването се използва не само при декоративни работи, но и за всички останали видове разтвори. Възможна причина за образуване на пукнатини може да бъде обработката на стената с един слой. Също така много хора пренебрегват предварителната обработка на стената с грунт, а това е крайно важен процес. Грундирането не само укрепва стената, но и значително повишава нивото на адгезия, което позволява на облицовката добре да прилепне към повърхността. Освен това в процеса на изсъхване циментовата мазилка постепенно променя структурата си и уляга. Грунтът поема целия удар върху себе си, покрива се с пукнатини  и фиксира нанесения  слой мазилка на мястото му. Но за разтворите от гипс това правило не е  актуално, въпреки че и в този случай грундирането е задължително. Както виждате, нанасянето на грунта е крайно важно и, ако се откажете от него, мазилката неизбежно ще се напука.


Качество на мазилката


Всички видове разтвори за мазилка съдържат в състава си цимент, но процентът му може да се различава в зависимост от вида. Именно благодарение на цимента сместа добре прилепва към стената и осигурява качество на покритието. Но към съотношението на цимента в състава на мазилка трябва да се отнасяме крайно сериозно. Въреки че той влияе положително на свойствата на разтвора, не трябва да превишава 1/3 от общата маса на сместа. В случай, че този показател бъде превишен, образуването на пукнатини е практически неминуемо. Затова преди покупка внимателно изучете състава, за да се убедите в качеството му.


Съвет! Не забравяйте да обърнете внимание на срока на годност и условията за съхранение, тези показатели също са крайно важни. В случай че срокът на годност е изтекъл, мазилката няма да се задържи дълго на стената и просто ще падне.


Приготовяне на разтвора


Мазилките  от гипс или цимент се правят от различни компоненти, пропорциите им са идеално изравнени, и може да не се съмнявате в ефективността на такава облицовка. Но ако по време на бъркането на разтвора останат топчета пясък или цимент, това води до напукване на покритието. Затова по време на подготовката старайте се да разбъркате сместа колкото се може по-добре до образуване на еднородна маса. В случай че работата се окаже трудна, препоръчвам да ползвате строителен миксер. Той с лекота ще се справи с разбъркването. Освен това преди подготовката още веднъж прочетете инструкцията, там може да има полезни съвети.


Отсътствие на армираща мрежа


Още една причина за напукване на мазилката след изсъхване може да бъде отказването от поставяне на армираща мрежа. Мрежата може да бъде метална, пластмасова или от стъкловата в зависимост от слоя на мазилка и риска от падането и. Препоръчваме да не пренебрегвате поставянето на тази конструкция, тя ще помогне на мазилката да прилепне по-добре и ще предотврати образуването на пукнатини.


Прах по стените


За да избегнете напукване преди нанасяне задължително почистете праха и другите замърсявания от повърхността на стената. Наличието на прах силно ще влоши прилепването на мазилката към стената и с течение на времето ще доведе неизбежно до образуване на пукнатини. Не е задължително да премахвате целия прахоляк на ръка, този процес е  доста трудоемък и би отнел много време. Препоръчваме преди нанасяне на мазилката просто да намокрите стените с пулверизатор, това ще е достатъчно за по-нататъчна обработка.


Мазилка от гипс


Причините за напукване на мазилката от гипс  се различават от циментните аналози. Към тях може да отнесем:

 -  гипсова мазилката се напуква заради лоша подготовка на повърхността. Ако на стената са останали дефекти като пукнатини или неравности, то напукването е практически гарантирано.

 -  прекомерната влажност на помещението. Гипсови мазилки са много чувствителни към вода, тя значително отслабва структурата на такива материали. Затова мазилката на основа на гипс не се препоръчва при работа в банята или кухнята.

 -  също така е крайно важно, дебелината на слоя на мазилката да е не по-малко от 0,5 сантиметра. Иначе влагата от повърхността бързо ще се изпари и стената ще се напука.


Какво да правим, ако мазилката е паднала


В случай че част от мазилката е паднала, дупката трябва да се замаже. За това следвайте следната инструкция:

 -  повърхността на стената, от която е паднала мазилката, трябва да се почисти, за да отстраните замърсяванията и праха. Нанесете грунт.

 -  нанесете нов слой мазилка, приготвен според инструкциите на упаковката. Най-добре е да се нанася с мистрия чрез напръскване.

 -  после разгладете мазилка на ремонтираната част от стената с помощта на  маламашка. Трябва да се движи във всички посоки, за да се разпредели разтворът по цялата повърхност на стената.


Извод


Причина за напукване на мазилката може да бъде всяка малка грешка в работата. Затова препоръчваме да подхождате много отговорно към процеса на облицовка на стените, за да не възникват усложнения в последствие. Използвайте само качествени материали и стриктно следвайте инструкциите на производителите. Също така преди работа задължително почистете стената от замърсявания и прах и грундирайте повърхността. Ако следвате всички съвети  в статията, ще можете да избегнете образуването на  пукнатини. Освен това препоръчваме да гледате специалното обучаващо видео, в него може да видите, как да се избегне появата на пукнатини на  измазани стени.


..